Padel FAQ

Meest gestelde vragen (FAQ) HTV padel

Hieronder treffen jullie een overzicht aan van de meest gestelde vragen (FAQ) over padel. Als er vragen en/of antwoorden ontbreken, neem dan gerust contact op met de padel werkgroep via [email protected]  Vanzelfsprekend zijn ideeën ook van harte welkom.

Update

Is HTV ook in gesprek met de gemeente Bergen op Zoom?
Ja, zonder de gemeente Bergen op Zoom is het onmogelijk om padel plannen te realiseren. HTV is dus in gesprek met de gemeente Bergen op Zoom over bijvoorbeeld het onderwerp vergunningen. 

Worden omwonenden (buurt) ook betrokken bij de plannen?
Ja, natuurlijk. HTV wil graag de goede relatie met omwonenden in stand houden. 

Wat is padel?
Padel lijkt op tennis, alleen is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan en beschikt een padelbaan over een omheining van glas en hekwerk. Bij een padelbaan is elke speelhelft gescheiden door een net die is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. In tegenstelling tot tennis speel je padel altijd met zijn vieren. 
Padel is verrassend en een tikkeltje onvoorspelbaar; geen bal gaat hetzelfde en als je denkt dat je de rally verloren hebt krijg je door hulp van de wanden (kooi) toch nog een tweede kans. Ook het hekwerk van de kooi doet mee in het spel en je mag zelfs helemaal buiten de kooi de bal nog terugspelen. Dit levert spectaculaire rally’s op. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan deze video maar eens.

Waarom padel bij HTV?
HTV is een financieel gezonde vereniging met een prettige sfeer. Dat wil HTV graag zo houden, ook nu de KNLTB padel als tweede sport binnen de tennisfamilie heeft aangenomen. HTV wil voorkomen dat leden ons gaan verlaten voor één van de verenigingen die wel padel aanbieden. Daarnaast wil HTV ook nieuwe leden werven die geïnteresseerd zijn in padel. HTV denkt dan ook dat padel ons nog toekomstbestendiger kan maken.

Wat is de HTV padel werkgroep?
De padel werkgroep bekijkt of het mogelijk is om ook padelbanen op ons tennispark aan te leggen. Tijdens dit onderzoek kijkt de werkgroep naar bijvoorbeeld de plaats en het aantal padelbanen, zorgen over geluidsoverlast en het behouden van bestaande tennisbanen en omgeving (natuur). Ook wordt onderzocht welke invloed padel heeft op de beleving en de sfeer op de vereniging en onder leden. Daarbij heeft de werkgroep ook als taak om leden te interesseren en te enthousiasmeren voor padel.

Is er al een besluit genomen omtrent de aanleg van padelbanen? 
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 3 april j.l. zijn de voorgenomen toekomstplannen aan de leden gepresenteerd. De plannen zijn met enthousiasme ontvangen. Uit de uitslag van de stemming bleek dat, onder de aanwezigen, geen enkel lid bezwaar had tegen het realiseren van padelbanen. 

Worden er één of meerdere tennisbanen opgeofferd voor padelbanen?
Het voorstel is om twee padelbanen op de huidige baan vier te realiseren. Dit betreft een locatie met de laagste geluidsdruk naar particuliere woningen en de laagste aanlegkosten (beperkt de financiële risico’s). Bovendien is het inleveren van een tennisbaan realistisch, zowel gezien de huidige baanbezetting als qua normen van de KNLTB (90 spelers per baan). 

Zorgt padel voor geluidsoverlast op of rondom het tennispark? 
De verwachting is van niet. Dit is de padel werkgroep aan het onderzoeken. HTV heeft een onafhankelijke organisatie een uitgebreid geluidshinderonderzoek laten verrichten om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Met de uitkomst van dit onderzoek kan HTV vragen van leden en omwonenden beter beantwoorden. 

Moet ik straks meer contributie betalen?
De contributie gaat niet omhoog. Naast tennis kun je bij HTV, als het goed is, dus straks ook padellen. Er gaat geen mogelijkheid bestaan om alleen te tennissen of alleen te padellen. 

Wat zijn de spelregels?
De spelregels van padel lijken veel op die van tennis. Ben je benieuwd naar alle spelregels? Bezoek dan de padel website van de KNLTB. Op deze website vindt je ook interessante video’s terug.

Welk racket en bal gebruik ik?
De afmetingen van een padelracket zijn maximaal 45,5 x 24 cm. In tegenstelling tot een tennisracket heeft een padelracket geen snaren, maar een racketblad (meestal rond) wat kan bestaan uit carbon, fiber of grafiet. In het blad zitten een groot aantal gaten zodat je minder last hebt van luchtweerstand. Bovendien wordt het racket met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet uit je hand kan vliegen. 
Een padelbal lijkt sterk op een tennisbal, alleen is een padelbal wat harder. Een padelbal moet goed kunnen stuiten; officieel 135 tot 145 cm hoog als je hem van ver boven je hoofd laat vallen, volgens de regels dient dit exact 254 cm te zijn.

Kan ik straks ook een padelracket en/of padelbal huren? 
Dat is zeker de bedoeling. Het idee is om dit kosteloos beschikbaar te stellen.

Heb ik speciale kleding en schoenen nodig? 
Nee hoor, voor padel kun je gewoon je tenniskleding en -schoenen gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld wel speciale padelschoenen verkrijgbaar bij de betere sportwinkels. 

Wil je alvast kennismaken met padel? 
Dat kan door middel van bijvoorbeeld een padel clinic. Stuur dan een bericht naar [email protected] met je naam, telefoonnummer, onderwerp en vraag. Vervolgens wordt er contact met je opgenomen.

Kan ik ook padeltraining krijgen? 
Net als tennistraining wil HTV natuurlijk ook padeltraining gaan aanbieden. Hier wordt momenteel aan gedacht en gewerkt.

Kunnen we ook een padelcompetitie verwachten?
Dit kunnen jullie zeker verwachten. Ook hier wordt momenteel aan gedacht en gewerkt.

De geschiedenis van padel?
We moeten terug in de tijd om te achterhalen hoe padel ontstaan is. Om precies te zijn het jaar 1962 in Acapulco (Mexico) waar een inwoner van deze stad Enrique Corcuera een padelbaan in zijn tuin aanlegde. Een dubbelspel dat gespeeld werd met ‘peddels’... Ja, je leest het goed, met de peddels van een boot.
Voor de nieuwsgierige leden onder ons, hier kun je de volledige geschiedenis van padel nalezen.

Houd de website van HTV, de HTV nieuwsbrief en de KNLTB ClubApp in de gaten voor de laatste padel ontwikkelingen bij HTV.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

geen

Halsterse Tennis Vereniging

De Beeklaan 39
4661 RK Halsteren

KVK-nummer

40280582